Leírás és Paraméterek
Összetevők:
"A" kapszula: Saccharomyces boulardii; Bacillus coagulans; Lactobacillus acidopilus; Bifidobacterium longum; Lactobacillus rhamnosus; Lactobacillus lactis; Bifidobacterium lactis; Lactobacillus salivarius; U-vitamin; Flavin7 bioflavonoid komplex (vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye mag-héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány); Inulin; HPMC kapszula (hipromellóz, cink-oxid, sűrítőanyag, emulgálószer)
"B" kapszula: Lactobacillus casei; Lactobacillus acidophulis; Bifidobacterium longum; Streptococcus termophilus; Lactobacillus rhamnosus; Lactobacillus lactis; Bifidobacterium lactis; Lactobaccilus salivarius; U-vitamin; Flavin7 bioflavonoid komplex (vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye mag-héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány); Inulin; Bromelain; HPMC kapszula (hipromellóz, cink-oxid, sűrítőanyag, emulgálószer)
"A" kapszula:
Már a gyomorban oldódik, erősíti a gyomor élőflóráját.
Összetevői segítenek a Helicobacter pylori és más bakteriális fertőzések megelőzésében és leküzdésében.
Hatóanyagai védik a nyálkahártyát, csökkentik a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.
A hatóanyagok azon része, amely a gyomorban nem hasznosul, az a bélrendszerben fog.
"B" kapszula:
A kapszula a hatóanyagokat a vékonybélben bocsátja ki, így biztosítva, hogy a lehető legtöbb élőflóra jusson el a béltraktusba.
A készítmény támogatja a bélrendszer védelmét és normál működését.
A készítményben lévő inulin és a flavonoidok prebiotikus összetevőként táplálékul szolgálnak a jótékony bélbaktériumoknak, ezzel is erősítik a bélflórát.
Miért fontosak a hasznos baktériumok?
Testünkben több baktérium található, mint emberi sejt.
Ez 300-700 féle, nagyságrendileg több billiárd baktériumot jelent az emberi bőrön, a szájban és a torokban, a béltraktusban és a szülőcsatornában is.
Becslések szerint ez kb. 100 milliárd baktérium, tízszer annyi, mint ahány sejtünk van.
Az anyatejjel táplált csecsemőknél a hasznos baktériumok alkotják a bélflóra zömét, 95-98%-ot.
A felnőtteknél az elfogadható alsó érték kb. 40-45%, ezzel szemben egy felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság vastagbelében a hasznos mikrobák aránya nem haladta meg a 12%-ot, jellemzően 1-2% között mozgott.
Az emberi testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszer a mikrobiom.
A belek és a bélflóra
A belek és az ott élő mikroorganizmusok, egy olyan egyensúlyi állapotban vannak, amelyeket külső hatások könnyen felboríthatnak.
Az emberi gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességének neve bélflóra. (kb. 400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz.)
Az egészséges bélflóra szerepe:
- enzimek termelése, tápanyagok emésztése, a nyomelemek hatékony felszívódása
- immunanyagok termelése (70%), fenntartó és regeneráló hatás az immunrendszerre
- K- és B-vitamin termelés
- nyálkahártyasejtek védelme és regenerációja
A bélflóra ellenségei:
- dohányzás
- rendszeres alkoholfogyasztás
- stressz
- környezeti tényezők
- helytelen táplálkozás
- antibiotikumok szedése
- kemoterápia
- radiológiai kezelések
- egyes gyógyszerek
- bizonyos betegségek
Az antibiotikumok, és a probiotikumok.
A probiotikumokat leggyakrabban az antibiotikum kúrák pusztítják.
Az antibiotikumok hatóanyagai a káros betegségeket okozó baktériumok mellett a hasznos baktériumokat is pusztítják.
Ezek következménye, hogy elpusztulhat a bélflóra jelentős része, így a nem kívánatos (káros) baktériumok kerülhetnek túlsúlyba.
Mik azok a probiotikumok ?
Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be.
Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálékkiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.
Miért fontosak a probiotikus mikroorganizmusok?
- képesek túlélni a gyomorsav és vékonybél emésztőenzimjeinek pusztító hatását.
- a vastagbélbe jutva elszaporodnak.
- védenek a káros mikroorganizmusoktól.
- szabályozzák a béltraktus működését.
- jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.
- szavatolja a tápanyagok optimális felvételét és védi a szervezetet.
- erősítik az immunrendszert.
Fontos szerepet játszhatanak:
- daganatok elleni védelemben.
- vérnyomás szabályzásában.
- gasztroenteriális fertőzések elleni védelemben.
- tejcukor-intolerancia tüneteinek enyhítésében.
- gyomor és a húgyivarszervi szervek megóvásában.
A probiotikumok feladata az emésztőrendszerünkbe.
Beleink testünk azon részei, melyek a legközelebbi kapcsolatban vannak a külvilággal, és annak minden változására reagálnak.
A bélflóra baktériumai folyamatosan változnak.
- diéta,
- klimatikus tényezők,
- nehéz ételek.
Mik azok a prebiotikumok?
A prebiotikumok olyan élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, és ottképesek serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását.
Legújabb kutatások szerint az élő baktériumkultúrás táplálékok fogyasztásának egészségügyi szerepe 3 csoportra osztható:
- gátló szerep
- tisztító szerep
- karbantartó szerep
- szavatolja a tápanyagok optimális felvételét és védi a szervezetet.
Néhány, a termékben megtalálható hasznos baktérium szerepe a szervezetünkben.
Saccharomyces bouladii
Védő hatás a gyomor- és bélrendszeri fertőzések ellen.
Gátolja a bakteriális toxinok kötődését a bélsejtekhez, és semlegesíti azokat a felszívódás előtt.
Fokozza az emésztőenzimek aktivitását.
Segít megakadályozni, hogy a fertőzés a gyomor-bél traktuson túlra terjedjen.
Lactobacillus acidophilus
Lebontja a laktózt, a tejben és a tejtermékekben található elsődleges cukrot.
Ez rendkívül hasznos, mivel sok ember laktózérzékeny!
Lactobacillus rhamnosus
Antimikrobiális anyagok előállítása.
Segít enyhíteni az utazással vagy az antibiotikumokkal összefüggő hasmenést.
Laktobacillus lactis
Segít fenntartani a kiegyensúlyozott bélflórát, megvéd a kórokozóktól és a szivárgó bélrendszertől.
Lactobacillus salivarius
Nagyon gyors növekedési és terjedési képességéről ismert
Segít a káros baktériumok kiszorításában.
Streptococcus thermophilus
Beindítja az erjedési folyamatokat a vékonybélben és oxigénmentesített közegben képes életben maradni anélkül, hogy a biológiai szerkezete károsodást szenvedne.
Speciális szerkezete miatt magasabb hőmérsékletet is túléli, a neve is innen ered.
Bifidobacterium longum
Erős hatással van az immunrendszerre, segít megerősíteni a szervezet védekezőképességét a káros kórokozókkal szemben!
Bacillus coagulans
Probiotikus baktérium, amely képes ellenállni a gyomor savas pH-értékének, így nagyon hatékony gyomorpanaszok esetén.
Segít az olyan káros baktériumok kiszorításában, mint pl. a Helicobakter pylori, amelynek jelentős szerepe van a gyomorfekély kialakulásában!
/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33157939/
A flavonoidok hatása a bélmikrobiomra
Miért kapnak egyesek nagyobb kardiovaszkuláris védelmi előnyöket a flavonoidokban gazdag ételekből, mint mások?
A flavonoidokban gazdag élelmiszerek bevitelét összefüggésbe hozták a vérnyomás klinikailag releváns csökkenésével.
A tanulmányba több mint 900 felnőttet vontak be.
A bél mikrobiom összetételét és étrendi információkat vizsgáltak a vérnyomás értékek mellett.
Az egészséges bélflóra fokozza a flavonoidok kardioprotektív, vérnyomáscsökkentő hatását.
/PMID:34420369/
Bélmikrobiom kulcsszerepet játszik a flavonoidok metabolizálásában, ezáltal flavonoid-anyagcsere egyéni változékonyságában.
A prebiotikum-szerű összetevők, például a flavonoidok, polifenolok serkentik a hasznos mikrobák növekedését és jótékony metabolitok termelését, amelyek közvetlen előnyökkel járnak a gazdaszervezet számára, ugyanakkor védelmet nyújtanak a kórokozók ellen és fenntartják a bél ökoszisztémájának egyensúlyát.
/PMID: 33337097/
Az immunrendszerünkhöz 80%-ban a bélflórának van köze, ez máris megmagyarázza azokat a sikereket, melyeket a köszvény, migrén, az asztma, általános légúti panaszok, ekcéma és sok más betegség gyógyításában érhet el.
U-vitamin
Táplálkozási szempontból a gyomor-bél traktust tartják az egyik legfontosabb szervnek a szervezetben.
Elsősorban az ép nyálkahártya fenntartásában játszik fontos szerepet, segíts helyreállítani a gyomor- és a bélrendszer károsodott nyálkahártyáját, emellett gyulladáscsökkentő hatással bír.
Inulin
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.
A leggazdagabb inulin forrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka.
Az inulin egy vízben oldódó prebiotikus rost, amely sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol a prebiotikus baktériumok számára táplálékul szolgál.
Bromelin
Az ananász növény termése és szára tartalmazza a bromelin nevű enzimet.
A bromelin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fehérje bontó enzim.
Támogatja és kiegészíti a probiotikumok gyulladásgátló és emésztést segítő szerepét.
8 milliárd aktív hasznos baktérium egy kapszulában!
Rendszeres fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében!
Felhasználási javaslat: 1+1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint max. 2+2 kapszula/nap.
Bő vízzel bevenni!
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
Tárolás: szoba-hőmérsékleten, száraz helyen, napfénytől védve, gyermekektől elzárva.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Kiszerelés: 2x60 db